Yrityksiä sateenkaaren väreissä

Tällä viikolla vietetään kesältä syksyyn siirrettyä pride-viikkoa. Vaikka kulkueet ja muut isommat juhlat jäävät koronan takia väliin, niin sateenkaariliput hulmuavat monessa paikassa.

Myös useat yritykset ovat tuoneet sateenkaaren värit markkinointiinsa. Ja kuinka ollakaan, somessa kuohuu jälleen! Omassa somefiidissäni törmäsin erään kahvibrändin pride-henkiseen mainokseen. Yllättäen joku peruspekka oli pahoittanut mielensä: hän vannoi kovasti, että kyseinen kahvi menee samantien boikottiin.

Peruspekalle sellaisia terveisiä, että joudut samalla laittamaan boikottiin aika monta muutakin yritystä ja brändiä. Boikottilistallesi sujahtavat esimerkiksi Karhu-olut, Alko, S-ryhmä, Nordea, Elisa, DNA ja Telia. Lisäksi joudut lopettamaan asiointisi Kelassa, koska sekin on priden tukija.

Mutta mitä yrityksen kannalta merkkaa, jos joku asiakas pahoittaa mielensä kantaaottavan markkinoinnin takia? Mitä jos peruspekka someragee siitä, että yrityksen Facebook-sivua koristavat sateenkaaren värit?

Se ei haittaa mitään, koska mielipiteensä ilmaissut yritys ei edes halua peruspekkaa asiakkaakseen. Kertomalla rohkeasti mielipiteensä yritys saa nimittäin enemmän uusia asiakkaita kuin menettää. Yritykset ja brändit, jotka ovat jotain mieltä ja kertovat sen avoimesti, myös menestyvät paremmin.

Mielensäpahoittajia löytyy aina, olivatpa sitten kyseessä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet, ympäristön suojelu – tai kodittomat kissat. Eräs yrittäjäystävä kertoi kerran suunnitelleensa keräystä kodittomille kissoille, mutta oli törmännyt yllättävään kritiikkiin. Eihän yrityksen tällaiseen tule sotkeutua, koska kaikki eivät pidä kissoista!

Onko siis röyhkeää, että yritykset ottavat kantaa ja ovat mieltä asioista? Ei, se ei ole röyhkeää. Itseasiassa nykypäivänä sitä odotetaan: kantaaottavat yritykset ovat jo valtavirtaa. Yrityksen näkyvyyttä voi ja pitää käyttää myös asenteiden ja maailman muuttamiseksi. Olivatpa sitten kyseessä seksuaalivähemmistöjen oikeudet tai kodittomien kissojen pelastaminen. Kaikkia ei voi eikä tarvitse miellyttää.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasa-arvo ei vielä tänäkään päivänä ole itsestäänselvyys, joten aihetta on tärkeää pitää pramilla. Jo pelkästään se, että asiasta täytyy vuonna 2020 käydä keskustelua todistaa sen, että työtä on vielä tehtävänä.

Haluan näin kannustaa myös nokialaisia yrityksiä kertomaan rohkeasti mielipiteensä. Yrittäjä, ota kantaa ja tee yrityksesi näkyväksi! Hyvää prideviikkoa kaikille!

Sami Karjalainen

Sami Karjalainen

Kirjoittaja on nokialainen seksuaalivähemmistöön kuuluva mainostoimistoyrittäjä.

Kolumni on julkaistu Nokian Uutisissa 11.9.2020

2021-01-10T20:11:59+02:0011.9.2020|kolumni|
Go to Top