• Sami Karjalainen: Tehdään Nokiasta sateenkaarikunta – enemmän porkkanaa sateenkaari-ihmisten huomioimiseen!

Tehdään Nokiasta sateenkaarikunta – enemmän porkkanaa sateenkaari-ihmisten huomiointiin!

Tänä vuonna tuli kuluneeksi 50 vuotta homoseksuaalisten tekojen dekriminalisoinnista ja 40 vuotta homouden sairausleiman poistosta Suomessa. Sateenkaariseniorit ovat kasvaneet ja eläneet maassa, jossa heitä on pidetty rikollisina ja sairaina ja jossa heidän on vähintäänkin toivottu pysyvän näkymättömissä. Tämä päivänä tilanne on jo täysin toinen, mutta parannettavaa silti riittää.

Mikä ihmeen sateenkaarikunta?

Kaikenikäisiä sateenkaari-ihmisiä eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia elää kaikissa Suomen kunnissa – myöskin Nokialla. Tämän takia sateenkaari-ihmiset on otettava huomioon kaikessa kunnan päätöksenteossa ja palveluiden järjestämisessä.

Seta ry on julkaissut Sateenkaarikunta-ohjelman. Sateenkaarikunta tarkoittaa sitä, että kunnan palveluissa toteutuvat yhdenvertaisuus, saavutettavuus ja osaaminen sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen, perheiden ja suhteiden moninaisuuden näkökulmasta.

Sateenkaarikunta-ohjelmassa on erilaisia toimenpiteitä kuntien eri toimille, kuten sosiaali- ja terveystoimelle, koululle ja varhaiskasvatukselle sekä kulttuuri- ja nuorisotoimelle.

Käytännössä Sateenkaarikunta-ohjelma tarkoittaa esimerkiksi kouluttamisen ja tietoisuuden lisäämistä aiheesta kaupungin henkilökunnalle. Tätä kautta voidaan ennaltaehkäistä mahdollisia ongelmatilanteita.

Käytännössä sateenkaari-ihmisten huomioiminen voi olla pieniltäkin tuntuvia tekoja, kuten vessamerkintöjen uudistamista.

Tehdään Nokiasta suvaitsevainen sateenkaarikunta!

Sateenkaarikunnassa jokainen voi elää avoimesti omana itsenään ja tulla kohdatuksi yhdenvertaisesti. Sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisuuden, hyvinvoinnin, turvallisuuden ja osallisuuden toteutumiseksi tarvitaan vaikuttavia tekoja.

Sateenkaarikunnan valtuutetut ja lautakuntien jäsenet varmistavat, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ja sateenkaariperheiden ääni kuuluu päätöksenteossa, yhdenvertaisuutta edistetään ja seurataan ja vihapuhetta torjutaan aktiivisesti ja resursoidusti.

Nokian tulee osallistua Pride-liputukseen. Nokia voisi erottua edukseen osallistumalla Pride-viikkoon, mikä on yleensä ollut isompien kaupunkien heiniä. Itsekin seksuaalivähemmistöön kuuluvana koen, että tämä olisi hyvin merkityksellistä.

Sami Karjalainen: Kuntavaaliehdokas 2021

Sami Karjalainen

Kirjoittaja on Nokian vihreiden kuntavaaliehdokas ja sitoutunut Setan Sateenkaarikunta-ohjelman tavoitteisiin.

Kuvat: Freepik

2021-05-16T20:13:29+03:0016.5.2021|blogi|
Go to Top