• Visualisointi: Sitowise Oy ja Graphroot.

Nokian asemanseutu kehittyy: suunnitelmissa uusi linja-autoasema, alikulkutunneli, välilaituri ja täydennysrakentamista

Rakennus- ja ympäristölautakunnassa käsiteltiin tänään Nokian asemanseudun suunnitelmia.

Tavoitteena on kehittää uusi matkakeskus, johon kuuluvat juna-asema, alikulkutunneli, uusi linja-autoasema sekä liityntäpysäköintialueet. Uuden junaradan alittavan tunnelin kautta tulisi kulku väliraiteille.

Nykyisen linja-autoaseman paikalle kaavaillaan kerrostaloa, joka ainakin taiteilijan havainnekuvassa on ihan näyttävän näköinen. Uusia rakennuksia on suunnitteilla myös Teollisuusaseman ”taakse” aseman suunnasta katsottuna. Nämä uudet rakennukset olisivat julkisivultaan punatiilisiä ja paikallaan muurattuja.

Kunhan uusi asemakaava saa jossain vaiheessa lainvoiman, alueen rakentuminen kestää todennäköisesti kymmenisen vuotta.

Asemanseudun suunnitelmista lautakunnassa puhututti tänään erityisesti alueen junaliikenteen aiheuttama tärinä – raklan esityslistassa olikin liitteenä lähes 40-sivuinen tärinäselvitys! Suunnitelmissa on siis kerrostalon rakentaminen Rautatienkadun ja junaradan välissä olevalle hyvin kapealle tontille, liityntäparkin viereen. Kyseinen tontti on kuitenkin niin lähellä junarataa, että sille kaavailtu kerrostalo tulisi todennäköisesti kärsimään todella pahasti ohittavan junaliikenteen aiheuttamasta tärinästä.

Asemanseudun nykyisistä rakennuksista on suunniteltu purettavaksi taksiasema sekä Teuto-grilli. Lisäksi purettavaksi suunnitellaan hirsirunkoista makasiinirakennusta, koska se on alueelle rakentuvan linja-autoaseman tiellä. Itse mietin kuitenkin makasiinin osalta, eikö vaihtoehtona kuitenkin voisi olla rakennuksen siirtäminen – hirsirakennuksiahan on kautta aikojen siirretty. Näin vanha rakennus voisi saada jossain toisessa paikassa uuden elämän. Siirto-vaihtoehtoa ei kuitenkaan ole mietitty.

Asemanseudun kehittämissuunnitelmat ovat lähtökohtaisesti oikein hyviä. On erinomaista, että asemanseutua tiivistetään sekä kehitetään. Tämä mahdollistaa tulevaisuudessa entistä paremmin lähijunaliikenteen.

Sami Karjalainen

Kirjoittaja on Nokian vihreiden varavaltuutettu sekä Rakennus- ja ympäristölautakunnan varajäsen.

2022-12-14T23:00:19+02:0014.12.2022|blogi|
Go to Top