Myttyihmisiä ja Excel-taulukoita

Ystäväni kertoi hiljattain, ettei ole törmännyt kehenkään niin järjestelmälliseen ihmiseen kuin minuun.

Minulla oli tapana pitää Excel-taulukkoa taloudestani. Cd-levyt säilytin aakkosjärjestyksessä. Ja tietenkin astianpesukoneessa jokaiselle astialle on oma paikkansa, kerrotaanhan se jo käyttöohjeessakin. Kai sen jokainen tajuaa?

Koin pienen valaistumisen luettuani kirjan nimeltä Idiootit ympärilläni. Teoksen takakannessa kysellään: ”Oletko juuttunut puolisosi kanssa kinaan, jossa molemmat puhuvat aivan eri asioista? Oletko ollut kokouksessa, jossa kukaan ei ymmärrä mitä tarkoitat, vaikka selität asiat kristallinkirkkaasti?”

Tämä Thomas Eriksonin mainio teos jakaa ihmiset neljään eri ryhmään: sinisiin, punaisiin, keltaisiin ja vihreisiin.

Vihreitä ihmisiä on eniten. He ovat ystävällisiä ja kärsivällisiä, mutta kammoavat muutoksia. Punaiset taas ovat usein johtajia. Heillä on lyhyt pinna ja suuttuvat helposti, jos asiat eivät mene heidän toivomallaan tavalla. Punaiset tekevät nopeita päätöksiä ja sanovat asiat suoraan.

Keltaiset ovat hauskoja, ja ulospäinsuuntautuneita tunneihmisiä, mutta usein kovin epäkäytännöllisiä. Siniset puolestaan rakastavat Excel-taulukoita. He ovat järjestelmällisiä, tarkkoja ja loogisia, mutta voivat jumittua yksityiskohtiin.

Okei, olen siis sininen, pedantti Excel-mies – samoin kuin järjestelmällisyyttäni ihmetellyt ystävänikin.

Sinisenä toverina hän ymmärsi ajatukseni, kun kerroin kuinka olin pyytänyt avopuolisoa nimikoimaan Dymolla vaatekaapin hyllyt: tälle hyllylle aluspaidat, tuonne bokserit. Helpottaahan se arjen pyykkirumbaa! Ystävä ei voinut lainkaan ymmärtää omaa puolisoaan, joka on kuulemma myttyihminen: hän ei häiriinny vaatteiden säilytyksestä mytyssä. ”Minulle mytty viestii siitä, että vaate on pesun tarpeessa”, ystävä kommentoi.

Hän jatkoi, kuinka ei voisi kuvitella elämää ilman arjen kylttejä: Muista lapsille eväät päiväkotiin! Muista ruokatilaus netistä! Jääkaapin hyllyillä olevat tekstit taas kertovat, että tähän kuuluvat jogurtit ja tuohon hillopurkit. Siniselle ystävälleni oli jo koulutodistukseen kirjoitettu sanallinen arviointi: ”Jonna tykkää järjestellä luokkahuoneessa tavaroita – niin omia kuin muidenkin.”

Toki joskus ihmettelen, miten nämä kaksi ääripäätä, sininen ja keltainen, voivat tulla toimeen keskenään saman katon alla.

Vaikka parisuhteessa eriväriset ihmiset ovat usein törmäyskurssilla, niin onhan se rikkaus. Sama toki koskee työyhteisöjä ja kaveriporukoita. Kuinka tylsää olisi, jos me olisimme kaikki samanlaisia!

Sami Karjalainen

Sami Karjalainen

Kirjoittaja luopui Excel-budjetin pitämisestä 20 vuoden jälkeen.

Kolumni on julkaistu Nokian Uutisissa 12.12.2020

2021-01-10T20:10:01+02:0012.12.2020|kolumni|
Go to Top