• Mikä on Nokian uimahallin kohtalo? Puretaanko nykyinen, rakennetaanko uusi? Kuvassa nykyinen Nokian uimahalli.

Mikä on Nokian uimahallin kohtalo?

Otsikon kysymys on tulossa tapetille ihan pian, kun Nokian sivistyslautakunta ottaa 20.10.2021 kokouksessaan kantaa uimahallin jatkoon ja uuden uimahallin hankesuunnitelman käynnistämiseen. Sivistyslautakunnan jälkeen kantaa uimahallin rakentamiseen ottavat kaupunginhallitus ja kaupunginvaltuusto.

Itselläni on asiaan ristiriitaiset ajatukset.

Oletko kiinnittänyt huomiota uimahallin arkkitehtuuriin? Sen kattorakenteet ovat tosi mielenkiintoiset ja näyttävät! Tuntuisi väärältä ja tuhlaukselta purkaa tämä monumentti. Olisiko mitään keinoa, miten nykyinen uimahalli saataisiin säästettyä?

Toisaalta, eihän sinne mahdu uimaan ja vesikin on kylmää!

Suojellaan nykyinen?

Yhtäältä haluaisin suojella vanhaa – jos nyt 45-vuotiasta voi vanhaksi kutsua –, arkkitehtonisesti kiinnostavaa rakennusta. Vanhan purkaminen pitäisi olla aina viimeinen vaihtoehto.

Kulttuuriympäristöselvityksessä vuodelta 2010 kerrotaan seuraavaa:

Välikadun itäpäätä hallitsee vuonna 1976 valmistunut uimahalli. Suunnittelijana oli arkkitehti Raimo Valjakka. Uimahallin sijainti puiston ja liikekadun välissä näkyy rakennuksen julkisivuissa, jotka ovat massoittelun keinoin tehty luonteeltaan hyvin erilaisiksi. Välikadun matalassa osassa korostuu horisontaalisuus ja siitä poikkeava veistoksellinen hallin katto. Poutunpuistoon avautuva julkisivu on struktuuriltaan monimuotoisempi ja korkealla ikkunalla korostettu. Rakennukseen on tehty perusparannus 2001-02.

Suositus: Esitetään säilyttämismahdollisuuden arviointia asemakaavatyön yhteydessä (ES) Uimahallirakennus liittyy 1960- ja 70-luvuilla toteutettuun ydinkeskustan uudistukseen. Veistoksellinen katto kiinnittää huomion ja toimii pienimuotoisena maamerkkinä. Asemakaavoituksen yhteydessä tulisi selvittää myös sisätilojen suojelutarve.

Mikä on Nokian uimahallin kohtalo?

Nokian kulttuuriympäristöselvityksessä vuodelta 2010 todetaan, että uimahallin veistoksellinen katto kiinnittää huomion ja toimii pienimuotoisena maamerkkinä.

Vai puretaanko sittenkin nykyinen ja rakennetaan uusi?

Toisaalta, kun itsekin harrastan uintia, ymmärrän uimareiden tuskan. Nykyisessä uimahallissa on useita ongelmia. Joka tapauksessa asialle on tehtävä jotakin.

Ensinnäkin nykyinen uimahalli on auttamattomasti liian pieni. Jos et sattumoisin ole tarkistanut ennakkoon, mihin aikaan olet uimaan menossa, joudut takuuvarmasti puikkelehtimaan niin ettei uimisesta tule mitään. Vesi kuntoaltaassa on niin kylmää, ettei paikallaan parane olla hetkeäkään.

Nykyisen uimahallin ongelmia ovat lisäksi vanhentunut tekniikka ja esteettömyys. Korjaaminen maksaisi lähes yhtä paljon kuin uuden rakentaminen.

Uudelle uimahallille on mietitty kahta eri sijoitusvaihtoehtoa: jäähallin naapuriin tai Yrittäjäkadulle. Nykyisen uimahallin tontti on turhan ahdas uudelle uimahallille.

Jos ja kun uusi uimahalli rakennetaan, tulisi rakentamisessa huomioida uimareiden mielipiteet. Uudesta hallista on tehtävä laadukas, kestävä, esteetön ja riittävän tilava. Nykyinen uimahalli tulee säästää käytössä siihen asti, kunnes uusi halli on käyttökunnossa.

Sami Karjalainen

Sami Karjalainen

Kirjoittaja on Nokian vihreiden varavaltuutettu sekä Rakennus- ja ympäristölautakunnan varajäsen.

2021-10-18T22:52:42+03:0018.10.2021|blogi|
Go to Top