• Kouluruokaa Nokialla 26.2.2021: Broileri-kasviskeitto.

Lisää maukasta kasvisruokaa kouluihin ja päiväkoteihin

”Minusta kouluissa pitäisi kouluttaa kokkeja valmistamaan kasvisruokia terveellisesti ja halvalla budjetilla. Mikäli koulussamme on kasvisruokaa, se on yleensä jotain vähän kummallista tai huonosti valmistettua. Koulun kokit voisivat käydä kesällä tai joskus kasvisruokakurssilla. Siten kokit osaisivat tehdä parempaa kasvisruokaa. Siten kasvisruoasta alettaisiin pitämään enemmän.” 

Näin kirjoitti 12-vuotias Hertta Taubert mielipidekirjoituksessaan, joka julkaistiin Aamulehdessä 3.2.2021. Hertta, olen täysin samaa mieltä kanssasi!

6700 lounasta joka päivä 

Nokian kaupungin ateriapalveluyksikkö tuottaa päivittäisiä ruokapalveluja Nokian kaupungin päiväkoteihin, kouluihin ja perusturvan yksiköihin. Kaupungin keittiöissä valmistetaan päivittäin yhteensä noin 6700 lounasta.

Kuluneella viikolla Nokian kouluissa on tarjoiltu seuraavanlaista lounasta:

  • Maanantai: Mustamakkara, perunasose, puolukkahillo, kaali-punakaali-porkkana-tomaatti-kurkku.
  • Tiistai: Mannapuuro, mustikka ja mansikka.
  • Keskiviikko: Sitruunakala, peruna, porkkanaraaste, punajuuri.
  • Torstai: Jauheliha-perunasuikalelaatikko, kiinankaali-paprika-mandariinisalaatti.
  • Perjantai: Broileri-kasviskeitto, banaani.

Lisäksi joka päivä on ollut lounaalla tarjolla leipää, rasvaa ja luomumaitoa. Lounaan ohella kouluissa on myös tarjolla välipalaa. Kuluneella viikolla välipalana on tarjottu esimerkiksi suklaakiisseliä, hedelmiä ja kasviksia, leipää, jogurttia ja mysliä. Päiväkodeissa tarjolla on lounaan ja välipalan lisäksi myös aamiaista.

Nokian kouluissa kasvisruokaa tarjotaan kerran viikossa.

Päivittäin on mahdollista saada kasvisruokaa, jos sellaisen tilaa erikseen lomakkeella.

Tampereella on valittu toisenlainen tie

Tampereen mallissa lapset ja nuoret ovat voineet elokuusta 2019 lähtien valita joka päivä kasvisruoan lähes 17 koulussa ja päiväkodissa. Vaikka toistaiseksi puhutaan kokeilusta, kasvisvaihtoehto on tullut jäädäkseen. Vuoteen 2022 mennessä se on sekaruoan ohella tarjolla jokaisessa tamperelaisessa koulussa ja päiväkodissa.

Kasvisruoan tarjoaminen päiväkoti- ja koululounailla on lähtöisin Tampereen kaupungin ilmastotavoitteista. Päiväkodit ja koulut ovat hyviä paikkoja totuttaa lapset uusiin makuihin. Vapaaehtoisuus toimii pakkoa paremmin. Pikku hiljaa makuihin tottuu, ja kasvikset alkavat maistua hyvältä.

Kasvisruokaa on lisättävä ilmaston ja terveyden takia

Ruoka muodostaa viidenneksen hiilijalanjäljestämme. Ruuantuotanto on maailmanlaajuisesti yksi suurimmista kasvihuonekaasujen aiheuttajista. Keskivertosuomalaisen ruokavalion hiilijalanjäljestä lähes puolet tulee lihasta.

Nokian kaupunki on yksi Hinku-verkoston kunnista: Nokia on sitoutunut tavoittelemaan 80 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta. Kasvisruoalla voidaan vähentää merkittävästi kasvihuonepäästöjä.

Suomalaislapset syövät ravintosuosituksiin nähden liikaa lihaa ja maitoa. Opit tähän saadaan koulusta ja kotoa, joten ei ole yhdentekevää, mitä koulussa tarjotaan ruoaksi. Esimerkiksi perinteisessä jauhelihakastikkeessa lihan määrää voisi vähentää ja tuoda tilalle vaikka juuresraastetta tai palkokasvia, mutta sillä tavalla, että lapset edelleen hyväksyvät ruuan. Tavoitteena on, että ruuat tulevat syödyksi.

Kasvisruoka on myös terveellisempää. Lasten ylipaino on kasvava haaste, Nokialaisista pojista joka neljäs on jo ylipainoinen. Kasvisruoka on yksi keino vähentää ylipainoa.

Kasvisruoka ei automaattisesti tarkoita sitä, että ruoan hinta olisi kalliimpaa – päinvastoin. Esimerkiksi Vantaalla on tarjottu kasvisruokaa vaihtoehtona kaikille jo pitkään. Silti Vantaalla kouluruoka on Suomen halvinta, 1,67 euroa / annos.

Erilaisten kasvisten syöminen vaatii opettelua. Kun niitä syö useammin, niistä rupeaa myös pitämään enemmän. Lapset vasta opettelevat laajentamaan makumaailmaansa. Jos ei ole kotiympäristössä tottunut tiettyihin makuihin ja rakenteisiin, sitä tärkeämpää on saada harjoitella niitä päiväkodissa ja koulussa.

Kouluruokailu on myös pedagogisesti tärkeää. Kuvituskuva. (Kuva: Rodeo)

Vuonna 2018 järjestyssä kyselyssä koululaisten vanhemmat ovat toivoneet kasvisruoan lisäämistä. Kuvituskuva. (Kuva: Rodeo.)

Kasvisruoan osuutta halutaan lisätä yli puoluerajojen

Vihreiden 100 keinoa torjua ilmastonmuutosta kunnassa -ohjelmassa todetaan: Lisätään kasvipohjaisen ruuan osuutta kunnan ruokapalveluissa.

Kasvisruoan vaatiminen kouluihin ei ole suinkaan vain vihreiden juttu. Myös muista puolueista tulee samansuuntaista viestiä ja ilahduttavaa on, että Nokian kaupungin nykyisistä valtuutetuista yli puolet kannattaa kasvisruoan määrän lisäämistä kouluissa.

Esimerkiksi nokialainen valtuutettu Marko Asell (sdp) on tehnyt vuonna 2019 valtuustoaloitteen, jossa hän ehdotti kasvisruokavaihtoehdon tarjoamista päivittäin kaikille koululaisille. Aloite hylättiin. Perusteluina olivat mm. koululaisten keskuudessa toteutettu mielipidekysyly, jossa valtaosa koululaisista halusi syödä lihaa. Lisäksi kasvisruoka saattaa lisätä hävikkiä sekä haasteita ruokalakalusteiden suhteen. Perustelut ovat ontuvia ja asenteellisia.

Kuntavaaliehdokas Esa Jalonen (kok, sit) puolestaan toteaa: ”Kouluruualla luodaan mielipiteitä ruuasta ja oppilaat saavat tätä kautta myös tietoutta kasvisruoan terveellisyydestä ja ilmastovaikutuksista. Tällä on pedagoginen vaikutus nuoriin.” (Nokian Uutiset 17.2.)

Lisää maukasta kasvisruokaa nokialaisiin kouluihin!

Kasvisruokaa pitää olla tarjolla sekaruoan ohella, jotta siihen totutaan. Eläinperäisen ruoan – lihan ja maidon – osuutta kouluruoassa on vähennettävä. Kuitenkin vapaaehtoisuus on kaiken a ja o. Ei pakottamalla, vaan kannustamalla.

Koulujen ja päiväkotien ruokailussa on aina hyödynnettävä mahdollisuuksien mukaan lähituottajien valmistamia ruokia, mihin tulee kiinnittää huomiota kilpailutuksessa.

Kasvisruoalla lähtee kyllä nälkä, kunhan sitä syö. Tärkeintä on, että ruoassa on proteiineja. Siksi kasvisruoissa on papuja, herneitä, linssejä, soijaa, mifua tai härkistä.

Ei riitä, että kasvisruokaa on tarjolla kerran viikossa. Kasvisruokaa tulee olla Nokian kouluissa ja päiväkodeissa sekaruoan rinnalla pysyvästi aina tarjolla sekaruoan ohella – ilman, että sitä pitää erikseen lomakkeella anoa.

Koululaiset on otettava mukaan kasvisruoan suunnitteluun, jotta ruoasta saadaan maukasta. Tällaisia kokeiluja on jo tehtykin ja niitä tarvitaan vielä lisää.

Sami Karjalainen: Kuntavaaliehdokas 2021

Sami Karjalainen

Kirjoittaja on Nokian vihreiden kuntavaaliehdokas, joka on opetellut kasvisruokailua kohta pari vuotta.

Artikkelin kansikuva: Kouluruokaa Nokialla 26.2.2021: broileri-kasviskeitto.

2021-02-26T22:05:15+02:0027.2.2021|blogi|
Go to Top