Heitä roskiin ja osta uusi

Imurin letku on rikki. Sateenvarjo hajoaa käsiin ensimmäisessä tuulenpuuskassa. Jumppamatosta irtoaa palasia, jotka tarttuvat lattiaan kiinni. Skanneri ei toimi tietokoneen ohjelmistopäivityksen jälkeen. Akkuporakoneen akku on finaalissa, mutta uusi akku maksaa yhtä paljon kuin uusi akkuporakonesetti. Sähköhammasharjan harjakset alkavat hapsottaa parin viikon käytön jälkeen, vaikka varmasti olisi olemassa materiaalia joka kestäisi pidempään käytössä. Heikkolaatuiset vaatteet ovat ihan oma lukunsa, joten niihin en viitsi edes mennä.

Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Jokaisella meistä on esimerkkejä surkeista tavaroista. Sen lisäksi, että heikkolaatuiset ovat raivostuttavia, ne tuhoavat maapallon.

Kysymys kuuluukin: lähdenkö kauppaan reklamoimaan viiden euron arvoisesta jumppamatosta ja vaatimaan uutta tilalle? En. Viiden euron hinta on niin halpa, että on helpompaa ostaa uusi tilalle.

Jokainen meistä tajuaa, että ”heitä roskiin ja osta uusi” -mentaliteetti ei ole kestävä ajatusmalli. Siitä huolimatta tunnumme hiljaisesti hyväksyvän asian. Itsekin sorrun samaan. Korkeintaan näpyttelen tuohtuneena Facebookiin päivityksen, jossa vannon etten enää ikinä osta Electroluxin imuria. Jeesus-teipillä voin ehkä korjata imurin letkun, mutta maapalloa sillä ei pelasteta.

Tänä vuonna maailman ylikulutuspäivä on 22. elokuuta. Maailman ylikulutuspäivä on laskennallisesti se päivä, jolloin kulutuksemme ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisista polttoaineista aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä yhden vuoden aikana.

Osa tuotteista suunnitellaan tarkoituksella niin, että niiden elinikä jää liian lyhyeksi. Muutaman vuoden takainen Hehkulamppuhuijaus-dokumentti kertoi surullisen totuuden. Idea ei ole ihan uusi: 1920-luvulla syntyi kartelli, joka päätti, kuinka pitkään lamppu saa toimia. Näin lisättiin kysyntää, ja käytäntö levisi muihin tuotteisiin.

Onneksi EU on herännyt tähän ongelmaan. Valmisteilla on uusi standardi, joka asettaa vaatimuksia laitteiden korjattavuudelle, minimi-iälle sekä varaosien saatavuudelle. Jo oli aikakin!

Siihen asti meidän täytyy itse tehdä muutos. Huonoon laatuun ei pidä tyytyä. Sinulla on oikeus vaatia kestäviä tavaroita! Jos tuote hajoaa ennen aikojaan, tee reklamaatio. Olipa sitten kyseessä viiden euron jumppamatto tai imurin letku. Kokeile vaikkapa Kilpailu- ja kuluttajaviraston reklamaatioapuri.fi-sivustoa.

Onneksi on myös yrityksiä, jotka ovat edelläkävijöitä. Finlayson on hiljattain julkaissut pussilakanasetin, jolle se lupaa 50 vuoden takuun. Lisää tällaisia pelinavauksia!

Sami Karjalainen

Sami Karjalainen

Kirjoittaja on nokialainen mainostoimistoyrittäjä, joka haluaisi unohtaa jeesusteippifiksailut.

Kolumni on julkaistu Nokian Uutisissa 17.8.2020

2021-01-10T20:14:35+02:0017.8.2020|kolumni|
Go to Top