Tehdassaaressa haaveet törmäävät todellisuuteen

Kattopuutarhoja, museo, tulevaisuustalo, majoitustiloja ja pienvenesatama. Tätä kaikkea voisi olla Tehdassaari vuonna 2026, mikäli Tehdas 108:n ohjelmaidea viime vuodelta toteutuisi.

Nokian Tehdassaarella on valtavasti potentiaalia. Alueen esikuvana voisi nähdä Fiskarsin Ruukin, Tampereen Finlaysonin alueen tai jopa Tallinnan Telliskiven alueen, joka on yhdistänyt upeasti yritystoiminnan, urbaanin kaupunkikulttuurin ja vanhat tehdasrakennukset.

Nokialaiset haluavat Tehdassaaren ja Nokianvirran ranta-alueet yleiseen ja yhteiseen käyttöön. Sori, ei oo rahaa alueen kehittämiseen, tuntuu olevan kaupungin vastaus.

Kaupunki on kartoittamassa vaihtoehtoja Tehdassaaren myynnissä olevien kiinteistöjen tulevaisuudelle. Tällä hetkellä kaupungin keskellä oleva saari on surkeassa kunnossa. Rakennukset rapistuvat ja pusikot peittävät rantoja.

Rantojen pusikot ovat kuitenkin ongelmien pienimmästä päästä. Haasteita alueella nimittäin riittää: Huonokuntoiset rakennukset vaativat isoja remontteja. Tieyhteydet ovat heikkoja ja kulku sähkösillan yli on estetty kalterein. Ranta-alueiden tontit ovat yksityisomistuksessa, eikä omistajilla välttämättä ole suuria intohimoja alueen kehittämiseen. Osa Tehdassaaresta sijaitsee Nokianvirran vedenpinnan alapuolella, kestääkö pato?

Ymmärrettävästi kaupungin rooli tilanteessa on todella haastava. Kaupunki on lähes pee-aa ja Tehdassaaren alueen kehittäminen veisi kaupungin vararikon partaalle.

Mutta onko sittenkään kyse rahasta vai onko kyseessä ennemminkin tahtotilan puute?

Haaveiden ja realiteettien välille pitäisi löytyy kompromissi. Tehdassaari ja ranta-alueet herättävät intohimoja ja keskustelua, mikä pitäisi nähdä vahvuutena. Aihe on selvästi nokialaisille tärkeä ja rakas. Aluetta ei pitäisi kehittää vain kaupungin virkamiestyönä.

Otetaan kaupunkilaiset ja muut kiinnostuneet mukaan keskusteluun! Voisiko aluetta kehittää jonkinlaisella allianssimallilla samaan tyyliin kuin Tampereen rantatunnelia? Entä voisiko mukaan ottaa arkkitehtiopiskelijoita keksimään ideoita? Ja milloin kaupunki järjestää kaikille avoimen keskustelutilaisuuden alueen kehittämisestä?

Vaikka kaupungin talous on tiukilla, ei pitäisi toimia liian kapeakatseisesti. Miltä Nokia näyttää 10 tai 30 vuoden kuluttua? Ei nyt hukata tätä hiomatonta timattia. Tehdassaaressa ja ranta-alueilla on valtava potentiaali, jolla voitaisiin nostaa Nokian brändiä. Ulkopuolisetkin sanovat: Nokialaiset, olette hoitaneet takapihanne kuntoon, mutta nyt olisi jo aika hoitaa etupiha kuntoon.

Sami Karjalainen

Sami Karjalainen

Kirjoittaja on nokialainen mainostoimistoyrittäjä, joka koittaa saada pihaansa kuntoon.

Kolumni on julkaistu Nokian Uutisissa 28.9.2020

2021-01-10T20:08:48+02:0028.9.2020|kolumni|
Go to Top