• Sami Karjalainen: Etelä-Nokian ulkoilureittikarttasuunnitelma: Voisiko tällainen ulkoireitti olla todellisuutta muutaman vuoden kuluttua?

Koskenmäessä ulkoillaan Kyöpelinvuoren juurrakkoisilla metsäpoluilla: Etelä-Nokialle tarvitaan lisää esteettömiä ulkoilureittejä

Etelä-Nokialla, Koskenmäen ja Ruskeepään alueilla on hyvin vähän – jos ollenkaan – varsinaisia ulkoilureittejä.  Tällaiselle reitistölle olisi tarvetta Etelä-Nokialla. Metsäpolkuja toki löytyy, mutta ne eivät sovellu ihan kaiken kuntoisille.

Alue on tullut allekirjoittaneelle tutuksi, kun olen liikkunut alueen metsäpoluilla. Jotta entistä useammat pääsevät luontoon, tulee Etelä-Nokialle saada esteettömät ulkoilureitit.

Retkelle omalta kotiovelta

Yksi Nokian Vihreiden kuntavaaliteemoista on ”Retkelle omalta kotiovelta”. Teeman innoittamana päätin hahmotella Etelä-Nokialle eli Koskenmäen ja Ruskeepään alueelle ulkoilureittejä karttapohjan päälle. Käytin pohjana nykyisiä, olemassaolevia metsäpolkuja.

Reitin avulla saisi yhdistettyä Edeniltä Sahanrannalta tulevan suunnitellun reitin Koskenmäkeen, Ristiveräjään ja Taivalkunnan metsän kautta Kattilaiseen ja Kehoon. Sieltä kulkeekin jo upea ulkoilureitti Pyhäjärven rantaa pitkin Edenille. Näin ympyrä sulkeutuisi, ja Etelä-Nokialla olisi mahdollista tehdä rengaskierros ulkoilureittejä pitkin.

Millainen tämä reitti sitten todellisuudessa olisi? Hyppää mukaan mielikuvitusretkelle!

Tältä näyttää metsäpolku Koskenmäessä Nokialla

Koskenmäessä on ihastuttavia metsäpolkuja, mutta liikuntarajoitteisille ne eivät sovellu. (Kuva: Sami Karjalainen)

Tervetuloa Kyöpelinvuorelle

Suunnitelmassa reitti alkaa Tehdassaaresta. Sieltä pääsee sähkösiltaa Koskenmäen puolelle ja siitä portaat ylös varsinaisen ulkoilureitin alkuun.

Niin, ne portaat. Tähänhän voisi tulla jopa samankaltaiset portaat kuin Pispalassa, eli peppu piukaksi -treenirappuset! Montakohan rappua Koskenmäkeen tarttis nousta?

No sitten ollaankin jo Koskenmäellä ja liikuntateema jatkuu. Nokian koulun kohdalla reitillä on nimittäin parkour-puisto. Tämä paikka on erityisen suosittu nuorten keskuudessa.

Koskenmäen parkour-kenttä

Koskenmäen parkour-puisto on erityisesti nuorison suosiossa. (Kuva: Sami Karjalainen)

Matka jatkuu, olemme nyt Kyöpelinvuorella. Mistähän tuokin nimi on peräisin? Nokianvirta on tuossa ihan lähellä, mutta matka rantaan on todella jyrkkä.

Kyöpelinvuorella kulkee voimajohtoja. Maisemaan kuuluvat myös paperitehtaan piiput, mutta etupäässä rakennukset jäävät pusikoiden peittoon.

Metsäpolkua pitkin kohti Ristiveräjää kuljettaessa tulee vastaan upea näköalapaikka, mistä näkyvät virran toisella puolella olevat jätevedenpuhdistamot.

Paikoitellen maasto on kosteaa lehtoa, saniaisia on paljon. Läheisten talojen takapihat ulottuvat metsäpolun reunaan. Onneksi osa kaatuneista puista on jätetty lahoamaan näille sijoilleen, se tukee luonnon monimuotoisuutta.

Koskenmäen Kyöpelinvuorelta on kivat näköalat paperitehtaan suuntaan.

Rinteessä kulkevat voimajohdot. Essityn tehtaan piiput näkyvät Nokianvirran toisella puolella, puskien takana. (Kuva: Sami Karjalainen)

Koskenmäen metsäreitiltä näkyy Nokianvirta ja virran toisella puolella oleva jätevedenpuhdistamo

Nokianvirran toisella puolella näkyy jätevedenpuhdistamo. (Kuva: Sami Karjalainen)

Taivalkunnan metsän kautta Kehoa kohti

Ristiveräjästä on mahdollista jatkaa virran vartta pitkin kohti Melon voimalaitosta tai lähteä kohti Taivalkunnan metsää. Polku kulkee pellon reunaa pitkin. Ajetella, että vain kolmen kilometrin päässä Nokian keskustasta on näin upeita maalaismaisemia.

Pellon päätteeksi reitti sukeltaa metsään. Täällä liikkuu paljon koirien ulkoiluttajia.

Kohta ollaankin jo Terhin kioskilla. Kattilaisen kautta Kehoon onkin jo olemassaolevat hyvät reitit.

Sami Karjalainen, puunhalaaja

Välillä vastaan tulee isoja kuusia. (Kuva: Daniel Matvejenko)

Utopiaa?

Reitistön rakentaminen vaatisi reilusti yhteistyötä kymmenien maanomistajien kanssa, vaikka osa reiteistä onkin jo olemassa. Tämänkaltaisille hankkeille on tietyillä reunaehdoilla saatavissa yleensä rahoitusta myös valtion taholta. Esimerkiksi Markluhdanlahden esteetön lintutorni sai merkittävän osuuden rakennuskustannuksistaan valtiolta.

Sami Karjalainen: Kuntavaaliehdokas 2021

Sami Karjalainen

Kirjoittaja on Koskenmäessä asuva Nokian vihreiden kuntavaaliehdokas.

2021-06-01T10:22:38+03:0031.5.2021|blogi|
Go to Top