”Eikö sinua hävetä lomailla?”

Viiden vuoden yrittäjäurani aikana olen törmännyt monenlaisiin uskomuksiin. Esimerkiksi jotkut ovat ällistyneet siitä, että yrittäjäkin voi pitää kesälomaa. Kyllä toki! Mutta mitkä yrittäjyyteen liittyvistä myyteistä ovat totta ja mitkä tarua?

Yrittäjä ei ikinä pidä vapaata eikä lomaa: tarua. Tehkööt ne hullunlailla töitä, jotka haluavat. Luovassa työssä on äärimmäisen tärkeää jättää aikaa palautumiseen. Itse arvostan vapaa-aikaa, enkä halua käyttää kaikkea aikaa töissä. Käytännössä tehokasta työaikaa tulee päivää kohti 4-5 tuntia ja se riittää. En ole myöskään ikinä ymmärtänyt, miksi yrittäjän pitäisi hävetä lomailemista.

Yrittäjällä on vapaus valita: totta. Yrittäjänvapaus on laaja käsite. Yrittäjänä saan esimerkiksi itse päättää, mitä töitä teen sekä mihin suuntaan yritystoimintaa haluan kehittää. Mutta yhtä tärkeää kuin uusien hommien haaliminen, on myös tärkeää opetella sanomaan ei. Kaikkea ei kannata tehdä itse.

Yrittäjänvapauteen liittyy myös se, että yrittäjänä saan tehdä töitä siellä missä huvittaa. Mukavaa vaihtelua toimistoarkeen on pakata läppäri laukkuun ja vaihtaa maisemaa. Itse inhoan marraskuun pimeyttä, joten vietän osan vuoden pimeimmästä ajasta suunnitelleen nettisivustoja Espanjan auringossa.

Yrittäjyys on epävarmuutta tulevasta: totta. Ikinä ei voi olla varma siitä, riittääkö töitä ja asiakkaita vielä ensi kuussa. Epävarmuutta oppii sietämään. Hiljaisempia aikoja kannattaakin käyttää hyödyksi ­– silloin on aikaa opiskella ja hoitaa oman yrityksen markkinointia.

Yrittäjyys on yksinäistä puurtamista: tarua. Yrittäjyyden hienoimpia puolia on se, että pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin. Kukaan muu ei ymmärrä yrittäjää niin hyvin kuin toinen yrittäjä, joten yksin ei kannata yrittää ­– vaikka olisikin yksinyrittäjä. Erilaisista yrittäjätapahtumista löytää uusia tuttavia, asiakkaita ja jopa ystäviä.

Yrittäjä ei ikinä sairasta: totta, ainakin osittain. Ihan pienen flunssan takia ei jätetä tekemättä sitä, mitä on luvattu. Kynnys töitten tekemättä jättämiselle on huomattavan korkea. Yrittäjälle raha ei tipu taivaasta, vaan jokainen euro on itse ansaittava.

Yrittämisellä rikastuu: etupäässä tarua. Yrittäjistä joka viides tienaa alle 1000 euroa kuussa. Toki on myös niitä, jotka rikastuvat yrittäjyydellä. Itselläni raha ei ole ollut yrittäjyydessä ykkösmotivaattori, vaan pointtina on se, että tulee toimeen. Minulle olennaisinta yrittäjyydessä on se, että saan tehdä sitä työtä, jota rakastan. On uskomaton fiilis, kun jokaisena työaamuna voi ajatella, että onpa mukavaa aloittaa uusi työpäivä.

Sami Karjalainen

Sami Karjalainen

Kirjoittaja on nokialainen mainostoimistoyrittäjä, joka lomailee ilman häpeää.

Kolumni on julkaistu Nokian Uutisissa 31.7.2020

2021-01-10T20:17:06+02:0031.7.2020|kolumni|
Go to Top