• Nokian yrittäjien Nynnyt: Saunailta Nansotalossa syyskuussa 2020.

Ei kuntaa ilman yrityksiä – enemmän porkkanaa yrittäjyyteen ja yrittäjille!

Nokialla ollaan nyt positiivisessa vireessä: Nokia on Pirkanmaan kolmanneksi elinvoimaisin kunta. Täällä on selkeästi tehty asioita oikein yrittäjyyden suhteen, sillä Nokia pokkasi hiljattain kolmannen sijan Pirkanmaan yrittäjyys ja elinvoimakunta -kilpailussa.

Hyvään tulokseen ei kannata jäädä makaamaan, vaan yrittäjyyttä kannattaa viedä eteenpäin. Kehitettävää nimittäin on yhä edelleen.

Yrittäjyys on vastuuta ja vapautta

Olen itse ollut yrittäjänä vuodesta 2015 lähtien eli hiljattain tuli kuusi vuotta täyteen. Aloitin yritystoiminnan Ylöjärvellä ja vuodesta 2017 lähtien olen toiminut Nokialla.

Yhden miehen yritykseni Vehree mainostoimisto toimii Koskenmäessä vanhan sekatavarakaupan tiloissa. Suunnittelen markkinointiviestinnän palveluita, kuten logoja, yritysilmeitä, mainoksia, nettisivustoja ja esitteitä.

Rakastan yrittäjyyttä! Vaikka lähipiirissäni ei ollut ennestään ketään yrittäjiä, on tämä elämäntapa vienyt minut täysin mennessään. Yrittäjyydessä vastuu ja vapaus kulkevat suloisesti käsi kädessä. Lue lisää yrittäjätarinastani Vehreen blogista.

Nokian yrittäjien nynnyt ovat nuorten yrittäjien asialla

Yrittäjyyteen kuuluu olennaisena osana verkostoituminen. Ja mikäs sen parempi paikka olisi siihen kuin paikallinen yrittäjäyhdistys.

Nokian yrittäjät on aktiivinen toimija, johon kuuluu lähes 500 jäsenyritystä. Vaikka kulunut vuosi on ollut koronavuosi, on kuitenkin onnistuttu järjestämään erilaisia tapahtumia niin etänä kuin livenäkin. On esimerkiksi käyty keilaamassa, verkostoiduttu yrityslounailla sekä aamukahveilla, sekä järjestetty erilaisia etäkoulutuksia. Osa tapahtumista on järjestetty yhteistyössä Nokian kaupungin elinkeinotoimen kanssa.

Itse ollut mukana Nokian Yrittäjien hallituksessa vuosina 2018-2019 sekä jälleen tämän vuoden alusta alkaen. Hallitustyössä olen ollut perustamassa nuorille yrittäjille suunnattua Nokian Nynnyt -porukkaa, joka on järjestänyt erilaisia tapahtumia nuorille sekä nuorenmielisille yrittäjille sekä yrittäjyydestä kiinnostuneille – ketään halukasta ei ole käännytetty ovelta!

Nynnyporukalla on pidetty saunailtoja, käyty tutustumassa Nokian Panimoon ja pelattu värikuulasotaa. Tapahtumat ovat keränneet kymmeniä nuorenmielisiä yrittäjiä yhdessäolon merkeissä. Lisäksi on ollut myös vakavampi teema, Yrittäjyyden pimeä puoli -tapahtumasarja.

Nokian yrittäjien Nynnyt tutustumassa Nokian Panimoon helmikuussa 2019. Mukaan kutsuttiin myös senioriyrittäjiä.

Nokian yrittäjien Nynnyt tutustumassa Nokian panimoon helmikuussa 2019. Mukaan kutsuttiin myös joukko seniori-yrittäjiä.

Verkostoituminen on osa yrittäjyyttä. Kuvassa yhteislounaalla Nokian kartanossa Nokian yrittäjät, Pirkanmaan yrittäjien johtoa sekä Nokian kaupungin elinkeinotoimen edustajia.

Verkostoituminen on osa yrittäjyyttä. Nokian yrittäjillä on hyvä keskusteluyhteys niin kaupungin kuin Pirkanmaan yrittäjienkin suuntaan. Kuvassa Nokian yrittäjien hallituksen edustajia, Pirkanmaan yrittäjien johtoa sekä Nokian kaupungin elinkeinotoimen edustajia yhteislounaalla Nokian kartanossa elokuussa 2019. (Kuva: Päivi Koskinen)

Kaupungin ja yritysten vuoropuhelua tarvitaan

Millaista Nokialla sitten on toimia yrittäjänä? Omien kokemusteni mukaan tehdaskaupungissa on ollut hyvä yrittää. Vuoropuhelu kaupungin ”Elinkeino-Tiinojen” (kaupungin elinkeinojohtaja Tiina Laakkonen ja yrityskoordinaattori Tiina Rinne-Järvensivu) suuntaan on ollut mutkatonta ja verkostoituminen muiden yrittäjien kanssa helppoa.

Päätin kysellä myös lähipiirin muilta yrittäjiltä kommentteja yrittäjyyden tiimoilta. Paljon tuli kehuja elinkeinopalveluiden suuntaan, mutta tulipa joitain kehitysajatuksiakin.

”Vaikka asioista ollaan eri mieltä, niin kuunnellaan ja ei lytätä toista. Esimerkiksi yrittäjien yhteiset lounaat ovat ihana juttu! Yhteisöllisyys toimii! Nokian kaupunki on yrittäjäystävällinen, on oikeita ihmisiä, kuten elinkeino-Tiinat, ne jaksaa ja ovat oikeasti ja aidosti kiinnostuneita yrittäjien asioista!”

Yrittäjälounailla pääsee tutustumaan muihin yrittäjiin.

Lisää liiketiloja Nokian keskustaan

Nokian keskustan kehittämisen suhteen tuli toiveita.

”Nokian keskustasta pitäisi saada kaupunkimaisempi. Keskustassa on tyhjiä liiketiloja, niihin pitäisi saada palveluja.”

”Toriaika on liian aikainen, maanantaista lauantaihin kello 7-14 ma-la. Miksei se voisi olla vaikkapa kello 9-17? Ei kukaan jaksa olla klo 7 torilla! Tori muutenkin kaipaisi jo remonttia ja uudistamista.”

”Nokialle tarvitaan julkinen sauna + ravintola, vastaavaan tyyliin kuin Kuuma-sauna Tampereella. Esiim. Tehdassaari voisi olla hyvä paikka tällaiselle.”

”Toimistohotelli olis hyvä. Ei ole riittävästi toimitiloja, joissa olisi sopiva hinta-laatusuhde.”

Hankinnat pitäisi pilkkoa pienemmiksi, jotta pk-yrittäjätkin voisivat osallistua niihin

”Tarjouspyyntöjä paikallisilta yrittäjiltä! Hankintoja pitäisi pilkkoa pienemmäksi, jotta pienemmätkin yritykset voisivat niihin osallistua. Kaupunki voisi tukea ostamalla palveluja ja tuotteita paikallisilta yrittäjiltä.”

Nokian kaupunki on viime aikoina pyytänyt tarjousta esimerkiksi näistä hankinnoista: tuoretta leipää ja mustaamakkaraa, musiikkisoittimet, koulu- ja jätekuljetukset.

Alle 60.000 euron arvoisista pienhankinnoista kunnat voivat päättää vapaasti. Niitä ei tarvitse kilpailuttaa.

Julkisia hankintoja tulisi kehittää pk-yrittäjälähtöisiksi. Suomen Yrittäjien mukaan tunnistettuja ongelmia pienhankinnoissa on useita. Jos ostot tehdään kilpailuttamatta, tällöin ei varmisteta verovarojen tehokasta käyttöä.

Pienhankinnat ovat erittäin tärkeitä pienyrityksille. Hankintoja on mahdollista jakaa pienempiin osiin, jolloin pienyrittäjilläkin on mahdollista osallistua tarjouksen jättämiseen. Mikäli kilpailutukset ovat liian isoja, pienet yritykset eivät välttämättä pysty osallistumaan niihin.

Lisää yrittäjyyskoulutustusta

Yrittäjyyskasvatusta sekä yrittäjien koulutusta toivottiin myös lisää.

”Nokialla voisi panostaa enemmän yrittäjyyskasvatukseen. Esim. Ylöjärvellä on yrittäjyyslukio. Olisi hyvä, että Nokialla esim. Tredu järjestäisi enemmän yrittäjille ammattitaitoa lisäävää koulutusta. Ja peruskouluihin myös yrittäjyyskasvatusta.”

Tällä hetkellä yrittäjyys on mahdollista valita valinnaisaineeksi Nokialla peruskoulun 9. luokalla. Yrittäjyyttä pitäisi kuitenkin opettaa laajemmin, se pitäisi olla valinnaisaineena myös 7- ja 8-luokilla. Opettajille tarvitaan täydennyskoulutusta yrittäjyydestä, minkä johdosta opettajat ovat innostuneet tarjoamaan laajemmin yrittäjyyskasvatusta.

Suomen Yrittäjien kuntavaaliohjelma: ”Ei kuntaa ilman yrityksiä”

Suomen Yrittäjien kuntavaaliohjelmassa painotetaan, että kunta ei pärjää, jos siellä ei ole vetovoimaisia yrityksiä. Tätä ei käy kiistäminen.

Kaupungin yritysmyönteisillä toimintatavoilla on merkitystä. Mitä enemmän kunnassa on yrityksiä, sitä enemmän siellä on hyvinvointia, verotuloja, työpaikkoja ja palveluja. Yritysmyönteinen kunta houkuttelee yrityksiä investoimaan.

Useat kaupungin päätökset vaikuttavat jollain tavalla myös yrityksiin. Yritysten ja kaupungin menestymistä edistetään arvioimalla yritysvaikutukset jo päätöksiä suunniteltaessa. Näin päätöksillä poistetaan yrittäjyyden esteitä, ei luoda niitä.

Sami Karjalainen: Kuntavaaliehdokas 2021

Sami Karjalainen

Kirjoittaja on Nokian vihreiden kuntavaaliehdokas.

Artikkelin kansikuva: Nokian yrittäjien Nynnyjen Kuuma, kostea ja hikinen saunailta Nansotalossa syyskuussa 2020. Kuvan otti Mikko Ovaska.

2021-03-13T09:13:58+02:0013.3.2021|blogi|
Go to Top